Onderzoek
NOS

Vaccin tegen blauwtongvirus beschikbaar: 'Ik deed een vreugdedansje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccin tegen blauwtongvirus beschikbaar: 'Ik deed een vreugdedansje'

Schapen en runderen mogen vanaf nu worden gevaccineerd met het vaccin tegen blauwtong. Dat heeft demissionair minister Adema besloten na groen licht van het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen, twee belangrijke adviescolleges.

Video niet beschikbaar

Stijgende temperatuur

De verwachting is dat binnen enkele dagen tot een week een miljoen doses vaccins beschikbaar zijn in Nederland. Twee weken later volgt er nog een levering van een miljoen vaccins.

Ook boerenbrancheorganisatie LTO is blij met de goedkeuring van het vaccin. "Het is fantastisch nieuws", zegt Saskia Duives, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij in het NOS Radio 1 Journaal. "We hadden verwacht dat het veel later zou komen. We waren ook heel erg bang dat met het stijgen van de temperatuur de muggen die de ziekte verspreiden weer zouden gaan vliegen. En dat we dus een nieuwe uitbraak zouden krijgen." Ook Adema noemt in de Kamerbrief de spanning waarin veel veehouders zaten over een mogelijk nieuwe opleving van het virus.

'Hielden ons hart vast'

De verwachting bij de LTO was ook dat een tweede uitbraak veel heviger zou zijn dan de eerste. "We hielden ons hart vast. Ik heb toen het bericht kwam een vreugdedansje op mijn bureau gedaan. Dit was het beste nieuws dat we in hele lange tijd gehad hebben." Volgens Duives kan er zo snel worden ingeënt dat er geen dieren meer ernstig ziek zullen worden.

Er zijn rond de één miljoen schapen in Nederland, en per schaap is één dosis vaccin nodig. Runderen moeten voor een optimale bescherming twee keer worden gevaccineerd, met een periode van enkele weken ertussen.

Vorig jaar drongen schapenboeren aan op de toelating van een Zuid-Afrikaans vaccin, maar Adema had zijn twijfels en besloot om dat vaccin niet toe te laten.

Het vaccin dat nu wel is goedgekeurd, is geproduceerd door de Spaanse farmaceut Syva. De verwachting is dat er nog meer doses geproduceerd gaan worden door de farmaceut en dat er ook nog een ander vaccin op de markt komt. De vaccins worden geleverd aan de groothandel, waar dierenartsen ze kunnen kopen. Vervolgens maken zij een afspraak met de veehouders om de dieren te vaccineren.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie