Binnenland
MAX

Waarom kinderen niet als prins(es) moeten worden opgevoed: 'Leidt tot egoïstische samenleving'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kinderen niet als prins(es) moeten worden opgevoed: 'Leidt tot egoïstische samenleving'

In een tijd waarin individualisme hoogtij lijkt te vieren, pleit emeritus hoogleraar pedagogiek en ontwikkelingspsycholoog Micha de Winter voor een nieuwe benadering bij de opvoeding: medemenselijk opvoeden. Volgens De Winter is het streven naar individueel geluk van kinderen slechts de helft van het verhaal. Opvoeding moet ook gericht zijn op het bevorderen van empathie en verbondenheid met anderen, zo stelt hij in zijn boek Medemenselijk Opvoeden. Hij deed zijn pleidooi in Villa VdB.

Waarom we kinderen 'medemenselijker' moeten opvoeden

Samenleving vol egoïsten

Bij medemenselijk opvoeden ligt de nadruk in de opvoeding niet alleen op het geluk van het individu, maar ook in de vorming van een harmonieuze samenleving. De Winter benadrukt het belang van het doorbreken van egoïstische patronen bij kinderen, "anders zou het kunnen leiden tot een samenleving vol geïsoleerde individuen", denkt De Winter. "Als je kinderen opvoedt met het idee dat alles alleen om henzelf draait, krijg je uiteindelijk een samenleving vol egoïstische mensen," vertelt hij. "Egocentrische mensen die het heel moeilijk vinden om hun levens te delen met anderen. En dat is ook voor die mensen zelf heel gevaarlijk."

Onderwijs

Volgens De Winter moeten ouders en onderwijzers kinderen stimuleren om zich open te stellen voor verschillen en om te leren omgaan met diversiteit. Dit betekent niet dat men het altijd eens moet zijn met anderen, maar wel dat men respectvol en empathisch met elkaar omgaat. "De opvoeding van kinderen is van cruciaal belang voor de vorming van een samenleving waarin mensen met verschillende achtergronden harmonieus samenleven," aldus De Winter.

Sociale media

Ook wijst De Winter op de invloed van sociale media op het gedrag en de interactie tussen mensen, die steeds akeliger lijkt te worden. Hij betoogt dat platforms zoals sociale media een cultuur van polarisatie en vervreemding kunnen versterken, waarbij mensen zich verzamelen in bubbels en zich afzetten tegen anderen. "Kijk maar eens naar wat er nu op sociale media gebeurt. Wat mensen tegen elkaar zeggen. Daar lijkt nauwelijks een rem op te zitten. Dan zie je hoe ver mensen gaan in het vernederen, uitschelden en het kleineren van andere mensen." Daar moeten we met beter op te voeden iets tegenover stellen, vindt De Winter.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie