Binnenland
EO

Zonnepaneelhouders stuk duurder uit bij nieuw contract: 'Dit loopt uit de hand'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonnepaneelhouders stuk duurder uit bij nieuw contract: 'Dit loopt uit de hand'

Eigenaars van zonnepanelen die nu een nieuw energiecontract moeten afsluiten, zijn een stuk duurder uit dan een paar maanden geleden. Op allerlei manieren rekenen energiebedrijven extra kosten door, wat het ook nog lastig maakt om contracten met elkaar te vergelijken. "Mensen met zonnepanelen snakken naar duidelijke regels en zekerheid."

'Energiecontract afsluiten als zonnepaneeleigenaar is veel te ingewikkeld'

In februari besloot de Eerste Kamer om de salderingsregeling toch in stand te houden. Deze regeling zorgt ervoor dat zonnepaneelhouders de stroom die ze in de zomer overhouden, mogen verrekenen met de stroom die ze in de winter van het net halen. Dat scheelt al gauw honderden euro's. Dit komt echter op het bordje van energieleveranciers, die dat op hun beurt weer doorrekenen.

Energiebedrijven treffen sindsdien een wirwar aan maatregelen, ziet Ben Woldring van energievergelijker Gaslicht.com. "Er worden bijvoorbeeld terugleverkosten gerekend. Of wordt een vastrechtbedrag gerekend, wat de maandelijkse abonnementskosten voor mensen met zonnepanelen hoger maakt. Hierdoor loopt de terugverdientijd met jaren op."

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dit kan op het platform DIT via deze link.

‘Schaf regeling nog niet af’

Schaf de salderingsregeling nog niet af, vindt Eerste Kamerlid Ferd Crone (GroenLinks-PvdA). Hij stemde dan ook voor het behoud ervan. "De regeling mag best versoberd worden, maar niet afgeschaft", vindt hij. Hij wijst erop dat bedrijven al veel langer allerlei tarieven rekenen aan mensen met zonnepanelen.

Het is belangrijk dat consumenten goed kunnen zien waar hun stroomcontract uit bestaat, vindt hij. Zo kunnen ze beter kiezen op basis van prijs en kwaliteit: “Het belangrijkste in iedere vorm van marktwerking is transparantie. Je kunt tegenwoordig beter zien wat er in een pot pindakaas zit, dan in je stroomcontract.”

Als de salderingsregeling wel was afgeschaft, had dit zonnepaneelhouders veel meer gekost, zegt hij. “Dan hadden ze niks meer gekregen voor de teruggeleverde stroom en had dat honderden euro’s gekost."

Enorme kosten als de zon schijnt

Het zou helpen als de overheid hier duidelijke regels over opstelt, vindt Woldring. Zo vindt hij dat er niet meer gerekend moet worden met staffels: door een trapsgewijze berekening moeten consumenten verhoudingsgewijs veel meer betalen als ze veel terugleveren.

"Dat kan enorm in de kosten lopen als de zon veel schijnt, terwijl je dat zelf niet in de hand hebt", zegt Woldering. "Er moet gewoon helder zijn hoeveel cent per kilowattuur teruggeleverde stroom je betaalt per aanbieder."

Voor nu is het dus minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. "Terwijl het juist de beurt is aan huurders en mensen met een gewoon inkomen",zegt senator Crone. "Als we zonnepanelen willen, moeten we mensen een redelijke terugverdientijd geven. Of het nou zeven jaar is of iets langer, daar kun je over discussiëren. Maar dit gaat uit de hand lopen."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie