Buitenland

'Ook Nederland toont interesse in vluchtelingenopvangdeals met Rwanda'

foto: Simon MAINA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook Nederland toont interesse in vluchtelingenopvangdeals met Rwanda'

De Tweede Kamer wil in de toekomst mensen die asiel zoeken in Nederland, buiten de Europese Unie opvangen. Denk aan Rwanda. Ook Denemarken heeft contact gehad met het Afrikaanse land voor een mogelijke asieldeal. Het Verenigd Koninkrijk heeft zo'n deal met Rwanda inmiddels al bereikt. Maar waarom wil het Afrikaanse land überhaupt dit soort deals sluiten met Europa? ''Rwanda is een klein land dat constant boven zijn gewicht bokst, het is puur imago poetsen,'' zegt emeritus-hoogleraar Afrikaans Recht en Politiek Filip Reyntjens in Bureau Buitenland.

Waarom sluit Rwanda deals met EU-landen over vluchtelingen?

Stabiliteit is pure schijn

Het Verenigd Koninkrijk heeft 120 miljoen pond aan Rwanda beloofd, in een controversiële asieldeal om vluchtelingen die het Verenigd Koninkrijk bereiken, ergens in Rwanda onder te brengen. Nog geen één vluchteling heeft het Afrikaanse land bereikt. ''Door dit soort deals te sluiten profileert Rwanda zich als een land dat belangrijker is dan dat het is. Het brengt naast geld ook prestige op. Door verdere participaties in internationale vredesmissies en bilaterale missies in West-Afrikaanse landen, wil Rwanda laten zien: wij zijn een stabiel land. Maar in feite is het land een dictatuur onder president Kagame, en geen democratie,” zegt Reyntjens. Kagame is al geruime tijd aan de macht in Rwanda en is een zeer autoritair personage. Mensenrechten worden geregeld geschonden, journalisten en politici hebben nauwelijks iets te zeggen. De Rwandese politica en politieke vluchteling Victoire Ingabire is een van de weinige stemmen die nog kritiek durft te uiten tegen het regime van Kagame. Die kritiek heeft ze inmiddels duur betaald, zegt Reyntjens. ''Ze werd in 2012 veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens onder meer hoogverraad en samenzwering tegen de staat, waarvan ze acht jaar van heeft uitgezeten.''

Kritiek

Rwanda is helemaal geen rechtsstaat en wil zelfs geen vluchtelingen uit buurtland Congo opvangen, zegt Reyntjens. "Het is daarom moeilijk te begrijpen waarom Nederland een deal met zo'n land zou sluiten. Tegelijk besloot enkele maanden geleden nog de rechtbank in Den Haag om een uitlevering aan Rwanda te weigeren, precies omwille van die rechtstatelijke bezorgdheden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerst in hoger beroep

Of Nederland dit besluit ook echt gaat doorzetten, is nog niet definitief, omdat de zaak eerst in hoger beroep gaat bij de Hoge Raad. Ook moet het kabinet van de Tweede Kamer eerst contact opnemen met Denemarken over het mogelijk opzetten van asielzoekerscentra buiten de Europese Unie. Denemarken zoekt al een poos partnerlanden in Europa voordat ze de deal met Rwanda ondertekenen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie