Buitenland
VPRO

Polen gaat diep verdeeld de Europese Verkiezingen in: 'Er is een Polen A en een Polen B'

foto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Polen gaat diep verdeeld de Europese Verkiezingen in: 'Er is een Polen A en een Polen B'

Polen en Oekraïne zijn buurlanden die, met name in de grensstreek, een gezamenlijke geschiedenis en cultuur delen. Verslaggever Michiel Driebergen is voor Bureau Buitenland in de Poolse grensstad Przemyśl om mensen te spreken in aanloop naar de Europese verkiezingen. "Er is sprake van een Polen A en een Polen B, een conservatief Polen en een progressief Polen."

Video niet beschikbaar

Geen sirenes en luchtalarmen

Een Oekraïense vrouw op het station van Przemyśl voelt een mengeling van emoties. Ze is blij dat ze in Europa is, maar tegelijkertijd verlangt haar hart terug naar Oekraïne. "Ik wil dat we terug kunnen naar huis, naar Kiev", zegt ze. "We hebben nu gezien hoe het in Europa is, en we willen ervoor zorgen dat Oekraïne ook zó wordt. En dat wij onderdeel worden van Europa."

Toch woont ze nog met haar 6-jarige zoontje voorbij de Poolse grens. "Voor hem is het beter om in Polen te zijn. Want er zijn hier geen sirenes en luchtalarmen."

De rand van de Unie

Polen is lid van de EU, Oekraïne nog niet. Daarom ligt Przemyśl nu feitelijk aan de rand van de Unie. Maar in de trein naar Krakow hopen twee gepensioneerde Poolse mannen dat daar verandering in komt. "Dankzij de EU is Polen zo gegroeid, door middel van snelwegen en landbouwsubsidies, bijvoorbeeld. In Oekraïne is het ook tijd voor 'wijze mensen'", zegt één van hen.

Maar de mannen zijn bezorgd over verdeeldheid in Polen, die roet in het Europese eten kan gooien. "Kijk, wat er in Hongarije en Slowakije gebeurt, daar winnen eurosceptische leiders aan populariteit. En het kan zomaar dat de conservatieve PiS straks in Polen opnieuw aan de macht komt." Dat zou veel veranderen, inclusief de Poolse positie ten opzichte van Oekraïne.

Europese verkiezingen

Het lijkt er echter nog niet op dat zo’n ommekeer binnenkort plaats zal vinden. Een jongedame die mannen naar de stripclub probeert te lokken, prijst bijvoorbeeld de pro-Europese regering van Tusk. "De nieuwe regering is voor mij véél beter dan de vorige. Ik ga zeker stemmen bij de Europese verkiezingen, ook al weet ik er helemaal niets vanaf. Ik zal me informeren."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Volg de Europese verkiezingen met Bureau Buitenland

Van 6 tot 9 juni gaat Europa naar de stembus. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen? Bureau Buitenland stapt de komende tijd aan boord van de EUropa Express en volgt het spoor naar de Europese verkiezingen. We doen verschillende stations aan: om te zien wat er speelt in de lidstaten en welke thema's in de campagnes de boventoon voeren, van landbouw en vergroening, tot migratie, veiligheid en Europese uitbreiding. Boek dus absoluut een ticket voor deze xxpress: wat er deze verkiezingen op het spel staat, dat hoor je onderweg.

Volg hier de EUropa Express, of beluister alle afleveringen in de podcast van Bureau Buitenland.

Ster advertentie
Ster advertentie