Economie
EO

Vier tips om je kinderen te leren omgaan met geld: 'Begin met contant geld'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier tips om je kinderen te leren omgaan met geld: 'Begin met contant geld'

Ouders maken zich zorgen over de omgang van hun kind met geld. Dat blijkt uit een onderzoek van De Volksbank vandaag. In Geld of je leven gaf manager financiële educatie van de Volksbank, Hilde Krens, tips hoe we kinderen moeten laten omgaan met geld.

Hoe leer je kinderen in deze tijd met geld omgaan? (25 april 20224) - Geld of je leven

1. Begin met contant geld

Steeds minder mensen gebruiken contant geld, maar toch roept de Volksbank vandaag op om kinderen er wel mee op te voeden. "Het is belangrijk dat kinderen geld leren voelen, ernaar te kijken", vertelt Krens. Dit moet je vooral doen bij jongere kinderen, vanaf groep 3. Later kan het naar digitaal gaan, zegt ze.

2. Stel een zakgeldcontract op

Het zal voor sommige mensen raar klinken, maar ouders zouden ook eens kunnen denken aan een heus zakgeldcontract. Hierin kun je afspraken met je kinderen maken over hoeveel geld ze krijgen en waar ze het aan kunnen uitgeven."'Sommige ouders willen niet dat hun kinderen het opmaken aan snoep of games. Dat kun je prima regelen in zo’n contract", zegt ze. Anderzijds kunnen kinderen hun ouders er ook aan houden dat ze het zakgeld daadwerkelijk betalen.

3. Laat je kind ook een spaarrekening beheren

Veel ouders hebben een spaarrekening voor hun kind, maar ook een kind zelf moet een spaarrekening hebben, zegt ze. "Als je jong leert om te sparen, ga je dat later ook doen. Dat is dan aangeleerd gedrag", zegt ze. In het eerdergenoemde zakgeldcontract kun je ook afspraken maken over sparen. Sommige ouders verdubbelen zelfs elke euro die naar de spaarrekening gaat.

4. Hou een ouderwets kasboekje bij

Bijhouden wat je uitgeeft is voor veel volwassenen al lastig, maar voor kinderen helemaal, stelt Krens. "Zeker met digitaal geld is het lastig om overzicht te hebben. Kinderen pinnen heel snel even een broodje in de kantine en dan is het geld ineens op, zonder dat je weet waar het aan uitgegeven is." Bijhouden wat je uitgeeft, bijvoorbeeld in je telefoon, kan heel veel inzicht geven.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie