Bureau Buitenland
VPRO

Steeds feller verzet in Georgië & Inmenging in Europese verkiezingen

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Steeds feller verzet in Georgië & Inmenging in Europese verkiezingen

do 2 mei 2024

En Californië verwelkomt een pandapaartje!

(00:51) Steeds feller verzet in Georgië 

Protesten in Georgië worden met de dag feller tegen de zogenaamde ‘Wet op Buitenlandse Beïnvloeding’. Demonstranten zien die als een kopie van een Russische wet die Poetin gebruikt om kritische journalisten en activisten de mond te snoeren. Het parlement heeft de wet nu in twee van de drie stemmingen aangenomen. Iedere dag gaan er meer mensen de straat op, en de politie grijpt steeds harder in. Te gast is Georgië-correspondent Jarron Kamphorst.

(08:44) EUropa Express #7: De invloed van Rusland en China

Europese politici en journalisten worden op alle mogelijke manieren beïnvloed door Rusland en China. Parlementariërs worden omgekocht, of hebben op zijn minst dubieuze contacten en journalisten worden betaald om bepaalde informatie in de media te krijgen. Ook maakt de Europese Commissie zich zorgen over online desinformatie. Hoe kwetsbaar is Europa voor ontwrichtende campagnes uit Moskou en Beijing? We vragen het inlichtingenexpert Ben de Jong van de Universiteit Leiden.

(21:51) Uitgelicht: Chinese pandadiplomatie

Panda's worden al tientallen jaren ingezet voor diplomatie tussen China en landen als de VS – en met succes. De dierentuin van San Francisco hoopt binnenkort voor het eerst in 40 jaar weer een koppeltje Chinese reuzenpanda’s te mogen verwelkomen. Daarover correspondent Mari Meyer.

Presentatie: Tim de Wit