Binnenland
NTRPowNed

Gemeente Apeldoorn geeft toe dat de communicatie met campingbewoners niet op orde is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeente Apeldoorn geeft toe dat de communicatie met campingbewoners niet op orde is

Verdriet, slapeloze nachten en radeloosheid: de bewoners van camping De Marshoeve in Loenen moeten van het terrein af. Dat zorgt voor onrust, want het vinden van alternatieve woonruimte is niet makkelijk en de communicatie met de gemeente verloopt stroef. "We doen het nog niet helemaal goed", zegt Bram Wattel, ontwikkelmanager bij de gemeente Apeldoorn daarover in 5 Dagen.

5 Dagen...

In Nederland wonen zo'n 160.000 mensen in vakantiewoningen en dat worden er steeds meer vanwege het woningtekort. Officieel is permanente bewoning op een vakantiepark niet toegestaan, maar de gemeente Apeldoorn heeft het jaren door de vingers gezien in verband met de woningnood. Maar nu de gemeente de grond van het vakantiepark heeft opgekocht moeten de bewoners weg.

Onveilig

"De aanleiding is dat dit echt een verouderde camping is", legt ontwikkelmanager Wattel uit. "Aan de ene kant is er heel veel achterstallig onderhoud." Zo zijn onder andere de elektriciteit, wegen en gas niet op orde. "En het tweede punt is dat de brandveiligheid niet op orde is."

Dat was volgens Wattel dan ook de reden dat de vorige eigenaren besloten de camping te verkopen. "Dat was het moment dat de gemeente dacht: we kunnen afwachten tot hier straks dure chalets staan van 4 ton. Of we kunnen zeggen: er is woningnood, er moeten 900.000 woningen in Nederland komen en 12.500 in Apeldoorn. Laten we kijken of we daar deze camping voor kunnen gebruiken." Het is dus de bedoeling dat er woningen komen op deze grond nadat de camping ontruimd is.

'Waar moet je naartoe?'

In een brief van de gemeente werd de bewoners van de camping duidelijk gemaakt dat zij binnen één maand hun spullen moesten pakken. Dat zorgt voor veel stress, omdat de bewoners bang zijn geen alternatieve woonruimte te kunnen vinden.

"Ik ben met een kind van 8 jaar. Waar moet je naartoe?", zegt bewoner Jolien. "Op een gegeven moment weet je echt niet meer wat je moet doen. Ik heb de gemeente zeventien vragen gesteld naar aanleiding van die brief. Maar ik heb tot op heden geen reactie gehad. Ik heb ook een klacht ingediend bij de gemeente. Ook daar heb ik nog steeds niks van vernomen."

Maatwerk

"Ik constateer dat we het op het gebied van communicatie nog echt niet goed genoeg doen als gemeente", geeft ontwikkelmanager Wattel toe. "Dat moeten we echt beter doen." Ook geeft hij aan compassie te hebben voor de bewoners.

"Ik heb ook echt wel de mensen die in nood zaten gezien. Niet alleen de mensen die hun woning misschien kwijt raken, maar net zo goed voor recreanten die misschien wel geïnvesteerd hebben."

Perspectief

"We zijn er niet om mensen op straat te zetten. Het is meestal andersom." Wattel verzekert campingbewoners ervan dat de gemeente zal helpen om een woning te vinden. "We kijken met maatwerk." Dat moet gebeuren met een speciaal team binnen de gemeente, die bewoners gaat helpen aan een nieuwe woning.

Toch wil hij de bewoners duidelijk maken dat ze niet op de camping kunnen blijven. "Ik vind het geen goed idee om nu de mensen die hier verblijven perspectief te geven dat ze hier op de camping op de een of andere manier verder kunnen gaan."

Verloederd

De angst van bewoners ligt dan ook bij dat ze haast moeten maken om het terrein te verlaten, waar het vervolgens jaren duurt voordat de nieuwe woningen af zijn. "In dat dilemma ga ik niet mee", zegt Wattel. "We zorgen dat de plek goed beheerd wordt."

Wattel wil daarom beloven: "Dat we wel die zorg hebben voor de mensen, dat we met hen in gesprek gaan, en dat ze echt op ons kunnen vertrouwen dat we hen helpen aan een nieuwe plek."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie