Podcast
PowNed

Hoe belangrijk is onze stem tijdens de Europese Parlementsverkiezingen?

foto: ANP - Etienne Torbeyfoto: ANP - Etienne Torbey
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe belangrijk is onze stem tijdens de Europese Parlementsverkiezingen?

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Lise Witteman over de aankomende Europese verkiezingen. Witteman is de chef van Bureau Brussel van Follow the Money, de grootste EU-redactie van alle Nederlandse media en de grootste Europese onderzoeksredactie gespecialiseerd in EU-beleid. Daarnaast is zij ook auteur van het boek Wie let er op Brussel?.

#145 - OP Z'N KOP! Met Lise Witteman over het belang van onze stem tijdens de Europese Parlementsverkiezingen - Op z’n Kop!

Weinig journalistieke controle

De verkiezingen voor het Europees Parlement komen eraan. Maar hoe democratisch gaat het er eigenlijk aan toe in Brussel? Volgens Witteman is er een lange weg te gaan als het gaat om macht, vooral met betrekking tot controle. Ze wijst op het gebrek aan media in Brussel die de activiteiten aldaar aan het licht kunnen brengen: "Doordat mensen dat niet goed weten, kan iedereen eigenlijk zeggen wat ze willen over wat er hier afspeelt."

Dit resulteert in politici en beleidsmakers die allerlei halve waarheden verspreiden, wat leidt tot misverstanden die voortbestaan. "Ik zou heel graag zien dat er natuurlijk meer journalistieke controle is, maar tot die tijd is dat echt een democratisch probleem."

Onvoldoende tijd voor discussie

Naast de journalistieke controle wordt ook de democratische aard van de EU vaak bekritiseerd. Marianne beschrijft dat Europeanen deelnemen aan een groots naoorlogs bestuurlijk experiment. Dit wordt ook opgemerkt door Witteman. Ze benadrukt dat hoewel er telkens voorwaarts wordt gestreefd en nieuwe lidstaten zich aansluiten bij de Europese Unie, er onvoldoende tijd en ruimte is geweest voor discussie.

Volgens Witteman zijn de Christendemocraten de grootste spelers in Brussel, samen met de sociaaldemocraten. Ze hebben de meeste zetels in het Europees Parlement en daardoor ook de beste posities te verdelen. "En die houden transparantie en ethische vooruitgang ook continu tegen." Witteman illustreert dit met een voorbeeld van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maar ze uit ook haar angst voor meer corruptie. "Dan hebben we een groot probleem, dus laten we nu de kans grijpen om nog te proberen dit als prioriteit op de agenda te plaatsen en het te verbeteren."

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie