Politiek
WNL

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing herziet. Hij vreest dat als bedrijven in Nederland een hogere importheffing moeten betalen, ze naar het buitenland vertrekken. "Doe het op Europees niveau", zegt Roemer in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Om techreus ASML in Nederland te houden, trekt het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector, zo werd vorige maand bekend. Roemer denkt dat een soortgelijke investering nodig is in Limburg.

De gouverneur maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat in zijn provincie. "Als men niet volop gaat investeren in de verduurzaming van het Chemelotterrein, dan vertrekken bedrijven die daar zitten", waarschuwt hij. "Dan raken we hier 33.000 banen kwijt. Terwijl: tachtig procent van wat daar gemaakt wordt, gebruiken wij dagelijks. We kunnen niet zonder deze belangrijke industrie."

Voor de verduurzaming van Chemelot is de komende jaren zo'n twee miljard euro nodig, denkt Roemer. Hij vindt dat Den Haag de portemonnee moet trekken. "Bedrijven investeren zelf ook. Maar wat zij nodig hebben, is zekerheid over de infrastructuur. Denk aan de Delta Rhine Corrido, de ondergrondse buisleidingen die van Rotterdam richting Noordrijn-Westfalen gaan lopen. Die moeten een aantakking krijgen op het Chemelotterrein."

'Je kunt niet achterblijven'

Dat is nodig voor de aanvoer van waterstof en de afvoer van CO2, zegt de Commissaris van de Koning. Ook moet er worden geïnvesteerd in het elektriciteitsnet, dat nu al overvol is. "Er moeten 380 kV-verbindingen voor elektriciteit komen. Als we dat niet hebben, kan zo'n gebied niks en is het weg." Hij waarschuwt Den Haag: "Je kunt niet achterblijven."

Om de industrie in Limburg volledig te verduurzamen, is tot 2050 "een bedrag richting de 20 miljard euro nodig", denkt Roemer. "Laat helder zijn: naast de overheid is dat ook een rekening voor het bedrijfsleven. Maar die bedrijven moeten wel zeker weten dat als ze gaan investeren, er stroom is, er waterstof aangevoerd kan worden en CO2 afgevoerd kan worden. Dat moet op orde zijn. De overheid moet nu beginnen."

Roemer wil van de het kabinet op korte termijn de toezegging dat de Delta Rhine Corridor aangelegd wordt en op tijd klaar is. "En dat de stroomvoorziening voor 2028 geregeld is en dat er een soort level playing field is."

Luister deze uitzending als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

CO2-importheffing

Hij richt zich tot demissionair minister Jetten, die onlangs aankondigde dat bedrijven een hogere CO2-importheffing moeten gaan betalen. "Ik snap waar het plan vandaan komt, maar als je als regio de enige bent die dat betaalt, dan ben je zo je bedrijven kwijt", waarschuwt Roemer. Hij wil dat Jetten teruggaat naar de tekentafel.

"Ik heb veel liever dat je het in veel groter verband doet en niet: het ene land wel en het andere land niet. Doe het op Europees niveau", aldus de voormalig SP-leider. Hij wil dat er nu stappen worden gezet. "We hebben niks aan mooie woorden, we hebben daden nodig. Er moeten harde toezeggingen worden gedaan dat dit geregeld gaat worden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie